Site Generator


ZÖLD TEA

Jótékony hatású tea


A zöld tea a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval járó folyamatok során dolgozzák fel. Leginkább Ázsiában népszerű, de mivel egyre ismertebbé válnak jótékony hatásai, már nyugaton is nagy kedvvel fogyasztják, háttérbe szorítva ezzel a fekete teát.


A zöld tea friss leveleit kicsivel szüretelés után gőzzel vagy hővel kezelik, így lebomlik a levélben megtalálható polifenol-oxidáz enzim, vagyis az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák, szárítják és szétválogatják. A kiváló minőséget képviselő teákat kézzel dolgozzák fel.


Miért érdemes rendszeresen zöld teát fogyasztani!


Antioxidáns-tartalma igen magas, így például a rákmegelőzésben hasznos lehet. Azt már tudjuk, hogy a rákos sejtek elburjánzásában szerepet játszanak a sejten belüli oxidációs folyamatok, ezeket hivatott csökkenteni az antioxidáns. Mindennapos fogyasztásával elkerülhető lehet a mellrák, a prosztatarák, vagy a különböző rosszindulatú béldaganatok.


A zöld teában található vegyületek képesek bizonyos baktériumokat elpusztítani, főleg azokat, amik a szájnyálkahártyán telepednek meg. A fogszuvasodást előidéző baktérium, a Streptococcus mutans szaporodását igen nagy hatékonysággal gátolja, így tehát alkalmazhatjuk a zöld teát száj- és fogápolóként is.


A zöld tea hatóanyagai csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyeit, ezen kívül enyhén emelkedett koleszterinszintet megfelelő diéta mellett képes csökkenteni.


A zöld tea fogyókúrázóknak is hasznos társ lehet, mivel gyorsítja az anyagcserét, továbbá zsírbontó hatása is ismert. Kifejezetten azoknak javasolt, akik hasból és csípőből szeretnének fogyni, mivel ezen területekről faragja le a leghatékonyabban a felesleget.

A főként hasra hízó emberek körében magasabb arányban alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, illetve inzulinrezisztencia (IR), a zöld tea ezek kiegészítő kezelésében és megelőzésében is előnyösnek bizonyult.

Amennyiben fogyást szeretnénk támogatni, érdemes kapszula formájában bevinni a zöld tea-kivonatot.


A zöld tea elkészítése


90 fokos vízzel leöntünk egy kiskanálnyi levelet, 2-3 percig hagyjuk ázni, leszűrjük és máris fogyaszható a teánk! Ügyeljünk rá, hogy ne áztassuk 3 percnél tovább, mert a kellemes, friss tea helyett egy erősen keserű italt kapunk.