Egy jó thermobox a sikeres szállítás záloga

Sokszor felmerül az a kérdés, hogy mitől lesz igazán finom egy étel, vagy hogy mitől lesz jó egy étterem? Erre a kérdésre azt gondolom, hogy léteznek szakmai alapokon nyugvó válaszok, ahogy teljesen szubjektív véleményből született megjegyzések is. Legyen szó bármelyikről, holnapig fejtegethetném, hogy kinek és milyen szempontok alapján van vagy épp nincs igaza. Az biztos, hogy egy jó minőségű thermobox meg tudja alapozni, hogy a kiszállítást követően is tökéletes étel legyen az, ami a vevőhöz oda ér.

De ez is azt mutatja, hogy mennyiféle aspektusa van ennek a kérdésnek. Például meg lehet fogni onnan is azt, hogy mitől lesz jó egy étel, hogy milyen tápanyagok és vitaminok vannak benne. Mert annak a fontosságát azt hiszem, hogy nem kell taglalnom, hogy egy miért lényeges a tápanyagokban és vitaminokban gazdag étrend. Ezek azok az elemek, amelyek megalapozzák az egészséges életet. Persze a megfelelő mennyiségű sport és mozgás nélkül azért még mindig elég szerények az esélyeink az egészséges életre egy bizonyos kor felett, de az alapozásban, hogy hosszú távon épek maradjanak a csontjaink és a szerveink elengedhetetlen a vitaminok bevitele.

Mióta napi rendszerességgel szedek C-vitamint, azóta például nem vagyok beteg. Mindezt úgy, hogy korábban gyakorlatilag kétheti rendszerességgel elkapott valamilyen felső légúti megbetegedés, a frekventált időszakban, ősszel és télen pedig aztán még inkább. Tehát az immunrendszer megerősítése is valahol a megfelelő táplálkozásnál és a megfelelő vitamin-bevitelnél kezdődik. Bár sokáig szkeptikus voltam ezzel a szemlélettel kapcsolatosan, miután a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy ennek mekkora jelentősége van valójában, már nincsenek kétségeim. Persze a C-vitamin mellett van még jó pár másik természetes erősítő is, amit multivitamin formájában szedek. Ilyenek a A-B-D-E-vitaminok, amelyek a mindennapjaim fontos részét képezik. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy nem véletlenül nyomatják a Ca és Mg fontosságát ugyanúgy a tv-ben – legalábbis nekem ez nagyon élénk emlék a gyerekkoromból egy bizonyos gabonapehely kapcsán -, mert ezeknek nagy szerepe van az egészséges izmok, porcok és csontok megtartásában. Ha tehát teljes értékű étrendet választunk, akkor nem kell aggódnunk amiatt, hogy valamilyen hiánybetegségünk lesz.

Vegyük egy teljesen más aspektusát a mi a jó étel kérdésnek. Tételezzük fel, hogy a futár jóval később ér ki a házhoz, mert dugóba keveredik. Mikor tudjuk ezt jobban elfogadni? Hát persze, hogy akkor, ha még meleg az étel! És mi kell ahhoz, hogy meleg maradhasson az étel? Egy jó minőségű thermobox. Vagy akár több is. Ez az alapja annak, hogy igazán abban a formában érkezzen meg egy étel a vevőhöz, ahogyan az az étteremből elindul. Teljesen mindegy, hogy most egy remek sajtbureszről beszélünk, vagy mondjuk a város legfinomabb pizzája a beszéd tárgya. Mindkettőt olyan körülmények között kell tárolni, hogy az aztán ugyanolyan meleg legyen érkezéskor, mint mikor útjára indult. Erre pedig egy thermoláda a megoldás, ami melegen tudja tartani a szállított ételeket az út alatt – persze reális keretek között.

A hunniakristaly.hu forgalmaz itthon ilyen termékeket, mindenféle méretben, hogy a hátizsákos futár és az autós kiszállítók is megtalálják a megfelelő modellt. Vannak például EPS-ből készült termékek, amely a habosított polisztirolt takarja. Ez azért jó, mert az anyag szerkezetének köszönhetően – ami cellás – nagyon hatékonyan képes a hőtartásra, jó hőszigetelő tulajdonsággal bír. Mindeközben pedig szintén a habosságából adódóan nagyon könnyű is, tehát nem kell komoly többletsúllyal számolni annak, aki mondjuk a hátán cipeli ezt a dobozt. Azt is jó tudni erről az anyagról, hogy előállításával és használatával nem gyakorol negatív hatást a környezetre, tehát nincs betiltva, vagy ilyesmi, mint sok más egyéb műanyag élelmiszer- és vendéglátóipari termék.

A másik opció a thermobox kategóriában a habosított polipropilén, vagyis az EPP. Ez az EPS-hez nagyon hasonló anyag, azonban a sztirol hiánya miatt ez teljes mértékben újrahasznosítható – anyagismereti okaiba ennek most ne menjünk bele. Ettől függetlenül ugyanazokkal a jó tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen remekül tartja a hőt a dobozban és nem mellesleg például hangszigeteléshez is szokták használni. Bár valószínűleg a pizza nem kiabál az utolsó útján, hogy ne engem vigyetek, de tény, hogy a pizzaszállító thermoboxok leggyakrabban ebből az anyagból készülnek a számtalan jó tulajdonság miatt – mint a hőszigetelés, kis tömeg és újrahasznosíthatóság.

Beszéljünk egy kicsit a thermobox árakról. Ahogy mindenhol máshol is, itt sem mindegy, hogy milyen méretű terméket szeretnénk vásárolni. Hiszen annál több anyag kell hozzá, minél nagyobb így logikusan annál többe is kerül egy-egy doboz. Például van 41x41x33,5 cm-es thermobox, amit kifejezetten pizza tárolásához árulnak. Ez 23 ezer forint körül van. Ezzel szemben van például 69x49x36 cm-es méret is, amely mivel lényegesen nagyobb többe is kerül: 37 ezer forint körül mozog. A végtelenségig lehet ezt még csűrni-csavarni annak fényében, hogy milyen anyagból, milyen méretben és milyen nyitási opciókkal keres valaki thermoboxot.

Vannak például felültöltős megoldások a hunniakristaly.hu oldalán, ami már egy még komolyabb árkategóriát képvisel a maga 84 ezer forint körüli árával. Az elöltöltős, zsanéros verzió sem túl olcsó, bár nyilvánvaló, hogy ez mennyire professzionális célra készül. Hobbiból senki sem vesz egy 88 ezres szállító dobozt, az bizonyos.

A lényeg talán csak annyi, hogy amiket érdemes lehet szállítási célra megvásárolni, azok a termékek elérhetők a hunniakristaly.hu kínálatában. Az egészen kicsi EPS ládáktól, amelyek csak néhány ezer forintba kerülnek, az egészen nagy, zsanéros megoldásokig, különféle nyitási lehetőségekkel, amelyek akár a 81-2 ezer kategóriába is átcsaphatnak.

A szállítás, így az étterem minőségét is nagyon-nagy mértékben meghatározza a megérkező étel minősége és hőfoka. Így szerintem a thermobox tipikusan egy olyan pont, amire érdemes költeni. Érdemes a jobb minőséget választani, mert annak semmi értelme, hogy valaki robog a mínusz 5-ben egész nap és hiába van a hátán egy hőszigetelő doboz, a funkcióját mégsem tölti be a megfelelő módon.

Na meg persze, ha már valaki a hunniakristaly.hu weboldalán jár, akkor érdemes megnézni a többi terméket is, hiszen ez egy vendéglátó ellátó felület. Mindenféle vendéglátós termékekkel foglalkoznak, nagy kínálattal és kedvező vásárlási lehetőségekkel. A thermobox azt remélem, hogy egy kiadós kedvcsináló volt, még ha nem is arról diskuráltam végig, hogy mitől lesz jó egy étel – csak közvetve. Ha ilyesmit szeretnétek vásárolni, akkor ajánlom figyelmetekbe ezt a webshopot, ahol mindig jó akciókat lehet találni, na meg persze csak jó minőségű termékeket, nem csak az ételszállítás témakörében, de ugyanúgy a menzai étkeztetés eszközei között, ahogyan a cukrászdák és éttermek szükségletei is ugyanúgy megtalálhatók ezen a felületen. Ha pedig thermobox kell, akkor ne is menjetek tovább, hanem nézzetek körül a pizzás hőszigetelő dobozok és hidegtálas hőszigetelő dobozok között, az EPS és EPP kínálatban.