Mobirise


KURKUMA

Sejt energetizáló


A kurkuma a keleti konyha szerves része, számos fűszerkeverékbe tesznek kurkumát, de magában is használják ízesítésre. Fűszerezéshez és gyógyításhoz is a növény gyökerét használjuk szárított, porított formában.


Fájdalomcsillapító és az ízületekben kifejtett gyulladáscsökkentő hatása ismert, emellett használhatjuk májerősítésre és emésztésünk javítására.


A kurkumát megtalálhatjuk por vagy kapszula formájában, de ha kifejezetten ízületi gyulladást szeretnénk vele kezelni, akkor célszerű a kapszulánál maradni, mivel ezek kurkuma-kivonatot tartalmaznak, tehát jóval erősebbek, mint a porított kurkumagyökér. A GAL Bio-Curcumin-ra keresztelt készítménye az egyik legerősebb a piacon, magas hatóanyagtartalmú, a kurkumint (a kurkuma hatóanyagát) könnyen felszívódó és hasznosuló formában tartalmazza, emellett pedig feketebors- és gyömbér-kivonat erősíti a hatását.


Amennyiben májunkat szeretnénk tisztítani vagy emésztésünkön szeretnénk javítani, úgy naponta kétszer fogyasszunk kurkuma port mézzel elkeverve. Egy mokkáskanál mézet keverjünk össze egy mokkáskanál kurkumával és reggel-este vegyünk be étkezések előtt. Ha ebben a formában fogyasztjuk a kurkumát, akkor vértisztító hatása is érvényesül.

Ázsiában kozmetikumként előszeretettel használják, mivel hatékonyan tisztítja a pórusokat, fiatalítja a bőrt, támogatja a kollagéntermelést, illetve szabályozza a faggyútermelést. Hindu nők gyakran mossák meg az arcukat kurkumás vízzel, nemcsak azért, mert jól tisztít, hanem mert tartós használat mellett szép színt ad az arcuknak.


A kurkuma sárgás árnyalata azonban valószínűleg csak kreol bőrön mutat jól, így európaiaknak ez a megoldás nem kifejezetten ajánlott. Ezen kívül kurkumából szokták készíteni azt a festéket, amivel újszülöttek homlokát befestik.


Fontos azonban megjegyezni, hogy a kurkuma erősítheti bizonyos vérhigítók (Aspirin Protect, Warfarin, Syncumar, Clexane) hatását, így vérhigítók mellett szedése nem javasolt.


Kurkuma vagy kurkumatartalmú étrendkiegészítő alkalmazása ilyen esetben kizárólag orvosi tanácsra lehetséges.


Fűszerként használhatjuk húsokhoz, ragukhoz, de akár a rizst is feldobhatjuk vele.