https://mobirise.com/


XYLITOL

Természetes édesítőszer


A xylitol egy természetes édesítőszer, kivonható a nyírfából, innen származik a nyírfacukor elnevezése is. Manapság megoldható, hogy a kukoricaából vonjuk ki ugyanezt a vegyületet, ráadásul a kukoricából való kivonása még olcsóbb is.


A xylitolt nemcsak teánk vagy kávénk édesítésére használhatjuk. Fontos szerepe van a fogápolásban is, mivel megakadályozza a fogszuvasodást, illetve a kis mértékű szuvasodást vissza tudja fordítani. Azok a baktériumok, amik a fogszuvasodást okozzák diszacharidokból vagy hexózokból képesek hatékonyan előállítani energiát, a xylitol viszont nem hexóz és nem is diszacharid. Azonban a xylitol molekula formája hasonlít a diszacharidokéra, tehát át tudnak hatolni a baktériumok sejtfalain és megakadályozzák a baktériumok fejlődését és szaporodását. A fogakat pusztító kórokozók xylitol jelenlétében tápanyag nélkül maradnak, így a fogak képesek lesznek regenerálódni.

Sajnos ugyanazen tulajdonsága miatt a xylitol nem alkalmas élesztővel készült tészták sütésére, mivel az élesztőgombákat sem táplálja, tehát semmilyen kelttésztánk nem fog megkelni, ha csak xylitollal készítjük.
A xylitol fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek lehet még segítségére. A xylitol bár kevésbé édes, mint a cukor, alkalmas mindenféle étel és ital édesítésére, energiát viszont nem nyerünk belőle. A xylitol glikémiás indexe 7, tehát a vércukorszintet csak minimálisan emeli. A glikémiás index megmutatja, hogy egy-egy étel vagy alapanyag mennyire emeli a vércukorszintet. A szőlőcukrot használjuk etalonnak, a szőlőcukor glikémiás indexe 100. Így máris látjuk, hogy a xylitol valóban alig emeli a vércukorszintet.


Érdemes megjegyezni, hogy ha túl sok xylitolt viszünk be egyszerre (több evőkanál), akkor mellékhatásként felléphet hasfájás vagy hasmenés. Ezt elkerülendő eleinte célszerű kicsit kevesebb xylitet használni.


A kifjezetten édesítőszernek szánt kikristályosított xylit mellett a nyírfacukrot megtalálhatjuk fogkrémekben vagy rágókban. Xylites fogkrémet naponta legalább kétszer ajánlott használni, de legjobb minden étkezés után.